28 lokakuuta, 2021

Mitä yhteistä on NVC:llä, Terveysmeditaatiolla ja Kehoälyllä?

Opiskelin aikoinani yliopistossa Marshall Rosenbergin suorassa opissa Nonviolent communication psykologiaa ja sen käytännön soveltamista. Opintojen aikana havaitsin, että NVC on erittäin samansuuntaista kuin Kehoälyn harjoittelu ja Terveysmeditaatio ja soveltuu siten erinomaisesti meidän terveellisestä meditaatiosta ja Kehoälystä kiinnostuneiden taitoja ja ajattelua maustavaksi sivuaineeksi. 

Nonviolent Communication eli NVC on amerikkalaisen psykologian tohtori Marshall B. Rosenbergin (1934–2015) kehittämä vuorovaikutusprosessi. NVC on käytössä yli 60 maassa. Kattojärjestönä toimii Rosenbergin perustama The Center for Nonviolent Communication (CNVC), joka sertifioi kansainväliset kouluttajat. Minulla on kaksi Rosenbergin antamaa todistusta yliopistolta NVC opinnoistani.

NVC psykologiana ja filosofiana perustuu siihen, että halu ja kyky empatiaan ja myötäelämiseen on ihmisille luontainen. Pohjimmiltaan NVC:n opiskelu on tilaisuus harjoitella sellaista asennetta, ajattelua ja puhetta, joka on erittäin samanlainen kuin Kehoälyn harjoitteluasenne, eli sellainen, jolla rakennamme uudelleen yhteyden omaan myötätuntoiseen ytimeemme ja opimme antamaan empatiaa sekä itsellemme että muille.

 

Mitä yhteistä on NVC:llä, Terveysmeditaatiolla ja Kehoälyllä? 

Väkivallaton vuorovaikutus (Nonviolent communication, NVC) on Marshall Rosenbergin kehittämä vuorovaikutusmenetelmä, jolla pyritään selkeyttämään kuuntelemista ja puhumista. Sitä käytetään monenlaisissa kommunikoinnin tilanteissa. Asenteensa ja psykologiansa vuoksi NVC muistuttaa ja on vahvasti samansuuntaista filosofista ja psykologista toimintaa kuin Terveysmeditaatio. Kehoäly ja siihen kiinteästi kuuluva Terveysmeditaatio keskittyy eniten ihmisen sisäiseen toimintaa, parantaen ja voimistaen kehon ja mielen välistä parasta mahdollista kommunikaatiota. NVC taas painottuu ihmisten välisiin suhteisiin.

NVC on ansiokas erityisesti kriittisissä tilanteissa, joissa ihmisten välistä kommunikaatiota on poikkeuksellisen vaikeaa saada toimimaan. Terveysmeditaatio taas keskittyy ihmisen kommunikaation sisäisen laadun parantamiseen ja pyrkii ratkomaan ihmisen sisäisten (hyvien tai neutraalien) tarpeiden välisten jännitteiden haasteita ja antia. Molemmissa on pohjimmiltaan sama tavoite, eli ihmisten hyvinvointi ja sen vahvistaminen. 

Marshall B. Rosenberg kirjoittaa kirjassaan Viha näin: ”NVC keskittää huomionsa siihen, ovatko ihmisten tarpeet tyydytettyjä. Ellei näin ole, pyrimme selvittämään, miten ne voitaisiin tyydyttää. NVC:n avulla voimme ilmaista itseämme tavalla, joka lisää toisissa halukkuutta edistää meidän hyvinvointiamme. NVC myös näyttää, miten voimme ottaa toisilta vastaan viestejä tavalla, joka lisää halukkuuttamme edistää toisten hyvinvointia.”



Suosittelen tätä Marshall B. Rosenbergin kirjaa kaikille Kehoälyä ja Terveysmeditaatiota harjoittaville. Kirjan koko nimi on Viha. Ymmärrä sen sanoma. Älä tukahduta sitä. ISBN on 978-952-99507-2-0. Englanniksi kirjalla on parempi ja asiaa selkeämmin kuvaava nimi: The Surprising Purpose of Anger.

 

Kuinka päästä mukaan Kehoäly harjoittelijoiden sisäpiiriin? 

Teen Kehoälyn opetus- ja luentovideoita. (Mitä on Kehoäly? ... tiivis ja runsas opetusvideo löytyy täältä). Minulla on käytössä Terveysmeditaation ja Kehoäly® harjoittelijoiden sisäpiirille tarkoitettu postituslista (email), jonne pääsevät ne, joita Terveysmeditaatio® & Kehoäly ja niiden säännöllinen harjoittelu oikeasti kiinnostaa. Jos haluat mukaan tähän Terveysmeditaatiossa ja Kehoälyssä nopeammin ja vahvemmin edistyvien sisäpiiriin, laita minulle sähköpostia, esittele lyhyesti itsesi ja pyydä päästä postituslistalle. Sähköposti tähän on kehoeetikko ät gmail.com. 

Uusin mediahaastatteluni löytyy täältä


#sippoin, #tapio sippoin, #NVC, #Terveysmeditaatio, #Kehoäly, #Kehotietoisuus, #kehomieli, #bodymind, #tietoisuustaidot, #body intelligence, #physical intelligence, #mind, #mindwellness, #wellness, #healing, #meditaatio, #liikemeditaatio, #terapia, #mielenterveys, #psykologia, #filosofia, #henkisyys, #viisaus, #kehoviisaus, #hyvinvointi, #terveys,

Kehoäly hybridikoulutus, eli alkeiskurssi ja peruskurssi

  Kehoäly on taito, jonka lähes kuka tahansa voi oppia Hyvän motivaation lisäksi Kehoälyn oppiminen edellyttää aina konkreettista Kehoälyn ...